Bosloft Fresco | Rückert-Lieder G.Mahler, Wesendocklieder R. Wagner
17188
ajde_events-template-default,single,single-ajde_events,postid-17188,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-6.1,wpb-js-composer js-comp-ver-4.3.5,vc_responsive

september, 2017

09sep17:0019:00Rückert-Lieder G.Mahler, Wesendocklieder R. Wagnerdoor Carina Vinke (alt) en Eric Schoones (piano) | aansluitend buffet van antipasti

Tijd

(Saturday) 17:00 - 19:00

Details

carina-vinke-2

M a h l e r  W a g n e r  S t r a u s s

Het definitieve programma wordt nog bekend gemaakt doch bevat oa delen uit de Rückert-Lieder van Gustav Mahler en de Wesendoncklieder van Richard Wagner.

R ü c k e r t – l i e d e r  G u s t a f  M a h l e r

De Rückert-Lieder zijn een vijftal zelfstandige liederen van Gustav Mahler (1860-1911), getoonzet op gedichten van de Duitse dichter Friedrich Rückert (1788-1866).

In het najaar van 1901 vond een beslissende gebeurtenis plaats in Mahler’s leven. Hij maakte kennis met de mooie, intelligente en muzikale Alma Schindler en niet lang na hun eerste ontmoeting trouwden ze. Zo keerde hij het volgende jaar terug naar zijn villa in Maiernigg, ditmaal met zijn jonge vrouw, die al in verwachting was van hun eerste kind. Daar schreef hij de laatste van de vijf Rückert-Lieder speciaal voor haar: Liebst du um Schönheit. Het was bedoeld als verrassing en Gustav verborg de muziek van het lied (in de versie voor piano) in de partituur van Tristan und Isolde die Alma vaak bestudeerde. Helaas liet ze de partituur in de dagen daarna in de kast staan, zodat Mahler haar op een gegeven moment voorstelde om samen de partituur te bestuderen. Daarbij vond ze uiteraard het lied, en Alma was diep ontroerd. In de dagen erna speelde ze het lied telkens opnieuw.

W e s e n d o n c k – l i e d e r  R i c h a r d W a g n e r

De Wesendonck-Lieder zijn een liederencyclus voor vrouwenstem en piano van Richard Wagner uit 1857, geschreven op vijf gedichten van Mathilde Wesendonck. Wesendonck was de vrouw van Wagners mecenas, de koopman Otto Wesendonck. De componist onderhield met haar een stormachtige liefdesaffaire.

Mathilde Wesendonck schreef haar vijf gedichten gedurende de twaalf jaar dat de componist met zijn vrouw Minna sinds 1849 in Zwitserland in ballingschap leefde. Ze woonden in een klein huis in de buurt van Zürich, de stad waar de Wesendoncks hun residentie hadden. “Aangezien ik in mijn leven nooit het geluk van de liefde heb mogen proeven, wil ik voor de mooiste van mijn dromen een gedenkteken oprichten, waarin deze liefde van begin tot eind volledig tot bloei van komen” schreef Wagner in 1854 aan Liszt.

C a r i n a   V i n k e

Alt-mezzo Carina Vinke wordt geprezen om de opvallende donkere kwaliteit van haar stem en haar dramatische talent. Geboren in Nederland zingt ze vanaf haar negende levensjaar op grote schaal in eigen land alsook in het buitenland. Carina heeft haar medewerking verleend aan radio- en televisie-uitzendingen in Nederland en het buitenland. Ze zingt opera, oratoria, liederen en hedendaagse muziek.

Als operazangeres heeft ze de titelrol in ‘La Tragédie de Carmen’ van Peter Brook gezongen en de rol van Orfeo in Gluck’s Orfeo ed Euridice. Ze vertolkte ook de rol van Hermia in Brittens A Midsummer Night’s Dream, Zita in Puccini’s Gianni Schicchi, Bradamante in Händels Alcina, Fenena in Verdi’s Nabucco en Schwertleite in Wagners Die Walküre. Haar geënsceneerde optredens met het New European Ensemble van Pierrot Lunaire van Schönberg en de titelrol in Miss Donnithorne’s Maggot van Peter Maxwell Davies werden door het Duitse tijdschrift Ensemble geprezen als interpretaties van ‘wereldklasse’. Carina Vinke zong ook één van de Lehrbuben in Wagners Die Meistersinger von Nürnberg, een uitvoering met het Nederlands Radio Filharmonisch Orkest onder leiding van Jaap van Zweden.

Haar sterke affiniteit voor het werk van Gustav Mahler heeft geleid tot uitvoeringen van al zijn vocale werken op tal van gelegenheden. Hoogtepunten zijn onder andere de Tweede symfonie met het Europees Jeugdorkest o.l.v. Vladimir Ashkenazy en de Derde Symfonie met het LaVerdi Orchestra onder baton van Xian Zhang. De derde symphonie van Mahler heeft zij ook uitgevoerd met het NJO (Nederlands Jeugdorkest ) o.l.v. Martin Sieghart. Ze zong tientallen uitvoeringen van Das Lied von der Erde met het LaVerdi Orchestra in Milaan, het NJO, het New European Ensemble, het ensemble Ludwig en Re–Orchestra onder leiding van dirigenten als Martin Sieghart, Xian Zhang, Ed Spanjaard, Christian Karlsen en Roberto Beltrán-Zavala. Naast uitvoeringen van Des Knaben Wunderhorn voor orkest, gaf Carina Vinke een recital met Maarten Koningsberger en pianist Kelvin Grout van het volledige werk in 2011 in de Dr. Anton Philipszaal te Den Haag.

Tot andere hoogtepunten in haar repertoire behoren Brahms Alto Rhapsody, Wagners Wesendonck-lieder, Respighi’s Il Tramonto, Hendrik Andriesens Miroir de Peine en de Negende Symfonie van Beethoven. Ze zong met veel van de Nederlandse toporkesten, waaronder het Residentie Orkest, de Nieuwe Philharmonie Utrecht, het Radio Filharmonisch Orkest, Philharmonie Zuidnederland, en het Nederlands Symphonieorkest.

In april 2013 bracht ze met pianiste Hanna Shybayeva haar eerste cd ‘Silent Echoes’ uit, met werk van Schumann, Sibelius, Scriabin en Staern.

Tijdens het Mahler/Strauss Symposium in Den Haag (2014) volgde Carina masterclasses bij Christa Ludwig. Carina behaalde haar master aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag (Prof. Jard van Nes) en studeerde aan De Nederlandse Opera Academie. De beroemde mezzo-sopraan Teresa Berganza coachte Carina gedurende de zomers van 2005 en 2006. Carina Vinke volgde aan het Koninklijke Conservatorium van Brussel de ‘International Lied Masterclass’ van Udo Reinemann in 2009-2010.

Eric Schoones (1960) is actief als pianist, docent en publicist. Hij geeft pianoles in Boxtel en Oisterwijk en is als docent verbonden aan de Imola Piano Academy Eindhoven. Hij maakte in 2013 een goed ontvangen CD met muziek van Erik Satie, uitgebracht ten bate van WakaWaka en hij speelde muziek bij twee filmproducties van Perennial Films. De CD van Satie werd door dagblad Trouw geprezen: ‘Zijn spel klinkt fraai afgewerkt en werd uitstekend opgenomen,’.

Momenteel schrijft hij vooral voor muziektijdschriften zoals Luister, Pianist, International Piano, De Klank van Philharmonie Zuid Nederland en was vijfmaal lid van de persjury van het Internationale Franz Liszt Pianoconcours in Utrecht.

Over muziek heeft hij een Engelstalig boek in voorbereiding: Walking up The Mountain Track. Deze studie beschrijft de verbanden tussen Zen Boeddhisme en muziek. Alexander Gavrylyuk noemde het ‘een bijbel, een must voor alle musici’ en Christa Ludwig oordeelde: ‘een mijlpaal om ons bewustzijn wakker te schudden’

www.carinavinke.com

www.ericschoones-muziek.nl

Prijs €  24,50 | inclusief buffet van antipasti en wijn

c o n c e r t & a n t i p a s t i

Enkele malen per jaar organiseert Bosloft Fresco een intiem concert voor maximaal 25 personen. Tijdens deze concerten treden professionele musici op. De optredens duren ongeveer drie kwartier en worden afgesloten met een glas wijn een een buffet van antipasti.

k o s t e n & a a n m e l d e n
Kosten van het concert op 9  september (inclusief buffet van antipasti en wijn): € 24,50 p.p.
Aanmelden kan via de mail (info@bosloftfresco.nl).
Na aanmelding ontvang je een bevestiging van ontvangst.
Je betaling kun je overmaken op rekeningnummer NL18RABO 0115746048 t.n.v. Augusto BV,
o.v.v. Bosloft Fresco, het aantal personen en de datum van het evenement.
Graag ontvangen we je betaling een week voordat het evenement plaatsvindt.

b o s l o f t  f r e s c o
info@bosloftfresco.nl
www.bosloftfresco.nl

Guus Leufkens & Yvonne Van Vliet
Heeseind 21a, 5392 PD Nuland (omgeving Rosmalen)
06-46446121
De locatie is niet te bereiken met openbaar vervoer.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

X