Bosloft Fresco | Ravel en Rachmaninov
17209
ajde_events-template-default,single,single-ajde_events,postid-17209,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-6.1,wpb-js-composer js-comp-ver-4.3.5,vc_responsive

september, 2018

29sep17:0019:00Ravel en Rachmaninovdoor Daniël van der Hoeven(piano) | aansluitend buffet van antipasti

Tijd

(Saturday) 17:00 - 19:00

Details

d a n i ë l  v a n d e r   h o e v e n     p i a n o

m a u r i c e  r a v e l                          g a s p a r d  d e  l a  n u i t

s e r g e i  r a c h m a n i n o v          c o r e l l i – v a r i a t i e s

​Zaterdag 29  september a.s. speelt Daniël van der Hoeven 2 bijzondere werken uit de 20ste eeuw: Gaspard de la Nuit van de Maurice Ravel  en de Corelli- variaties van Sergei Rachmaninov.

r a v e l   g a s p a r d  d e  la  n u i t

Gaspard de la nuit: Drie gedichten voor piano naar Aloysius Bertrand

Gaspard de la Nuit is een drieluik voor solo piano van Maurice Ravel (1875-1937) uit 1908. De première was in 9 jan 1909 met Ricardo Viñes.

Het stuk staat algemeen bekend als moeilijk speelbaar met name het laatste deel Scabo. Ravel was onder de indruk van Islamej van Mili Balakirev en wilde een compositie schrijven die moeilijker was dan het werk van de Rus.

Het gaat om drie felle en ook lyrische stukken, gebaseerd op de macabere prozaballades van Aloysius Bertrand. Met zijn brede kleurvegen en zijn als machinegeweervuur afgevuurde herhaalde noten (een kenmerk van Ravels stijl) vormt Gaspard een hemelbestormende aanvulling op het Lisztachtige repertoire. Frappant is met name de manier waarop het totale weefsel is samengesteld uit duidelijk omlijnde en individuele klankdraden.

De interpretatieve eisen die het werk stelt zijn enorm. In het eerste deel ‘Ondine’ gaat het erom met verleidelijke toon te spelen en het achterliggende verhaal treffend te vertellen. In het tweede deel ‘Le gibet’ komt het vooral aan op een volmaakte beheersing van de dynamiek en de articulatie en in ‘Scarbo’ tenslotte gaat het vooral om goochelkunst, een zweem pek en zwavel en duidelijke, scherp gemarkeerde overgangen tussen het ene en het andere facet van hetzelfde portret; in filmtermen: tussen de ene en de andere camera-instelling. Bovendien komt het er in het hele werk op aan onderscheid te maken tussen de stabiele en de instabiele momenten.

Over dit stuk zei Ravel: :  ‘Mijn ambitie is om met noten te zeggen wat de dichter met woorden uitdrukt.

r a c h m a n i n o v  c o r e l l i – v a r i a t i e s

Variaties op een thema van Corelli (opus 42) is een reeks variaties voor piano solo van de Russische componist Sergei Rachmaninov (1873-1943). Hij componeerde het werk in 1931 (het manuscript vermeldt de datum 19 juni 1931) in zijn Franse château “Le Pavillon” te Clairfontaine. Rachmaninov droeg het stuk op aan de componist en violist Fritz Kreisler. Het is zijn laatste compositie voor piano solo.

Het stuk werd voor het eerst uitgevoerd te Montreal, Canada op 12 oktober 1931. De componist soleerde zelf.

Het werk omvat 20 variaties (plus een intermezzo en coda) op een thema uit de sonate voor viool, cello en klavecimbel (op. 5 nr. 12) van Arcangelo Corelli (1653-1713), die zich op zijn beurt baseert op een van de oudste thema’s in de Europese muziek: La Folia( ca. 1650, ook gebruikt door Handel, Purcell, Bach, Beethoven).

De variaties duren in totaal minder dan twintig minuten, inclusief het intermezzo en de coda, dus gemiddeld minder dan één minuut per stuk; de kortste duur zo’n negentien seconden, de langste 1:45. Ze zijn een meesterlijke uitwerking van de mogelijkheden van het relatief eenvoudige originele materiaal.

In een brief schreef Rachmaninov:

Ik heb ze [de variaties] hier [in Amerika] 15 maal gespeeld, maar slechts één van deze 15 uitvoeringen was goed… Ik heb geen enkele keer het volledige aantal gespeeld. Ik liet me leiden door het gekuch van het publiek. Wanneer het kuchen toenam, liet ik de eerstvolgende variatie weg. Een keer (ik weet niet meer waar – een klein dorpje) was het gekuch zodanig dat ik slechts 10 variaties gespeeld heb (van de 20). Mijn record was 18 variaties (in New York).’

d a n i ë l  v a n  d e r  h o e v e n  p i a n o

Daniël van der Hoeven (Amerongen, 1985) studeerde aan het Koninklijk Conservatorium bij Ellen Corver (2003-2008) en Naum Grubert (2008-2010). In 2010 sloot hij zijn studie af met onderscheiding.

Daniël van der Hoeven won prijzen bij diverse concoursen. In 2015 ontving hij zowel bij het Internationaal Pianoconcours van Lagny-sur-Marne (Frankrijk) als het Seattle Internationaal Pianoconcours (VS) een 2e prijs. In maart 2013 werd Van der Hoeven winnaar van het Internationaal Bach Concours in Würzburg (Duitsland). Bij het Internationaal Bach Concours in Leipzig (2014) ontving hij een Speciale Prijs, en in hij was finalist bij de Internationale Pianoconcoursen in Gorizia, Italië (2014) en Malta (2015). In april 2010 won Daniël van der Hoeven de hoofdprijs, een CD-opname en de Yuri Egorov Gold Medal bij het 4e YPF Nationaal Pianoconcours 2010 in het Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam. Prijzen bij het Prinses Christina Concours leidden tot een optreden in Carnegie Hall in New York in het najaar van 2005.

Van der Hoeven trad behalve in Nederland op in onder andere België, Frankrijk, Engeland, Duitsland, Italië, Tsjechië, Roemenië, Polen en de Verenigde Staten. Hij soleerde met diverse Nederlandse orkesten, zoals het Asko/Schönberg ensemble en JeugdOrkest Nederland. Daniël van der Hoeven is ook zeer actief in de kamermuziek.

Zijn debuut-cd met werken van Prokofiev en Bartók kwam 2013 uit en werd zeer positief ontvangen. Commentaar uit de pers:‘… De transparantie en samenhang die pianist Daniël van der Hoeven op deze debuut-cd laat horen lieg en er niet om. … Het geheel is voor hem belangrijker dan het gemakkelijk scoren met louter effecten. Sprankelende klanken van een vakman.’ (Rudolf Nammensma, Leeuwarder Courant)

In 2014 is zijn tweede cd, “Bach and Co.” verschenen. ‘Pianist’ gaf deze 5 sterren voor zowel uitvoering als opname: ‘… een pianist van uitzonderlijke klasse. Zijn toon boeit van meet af aan. – Prachtig, de transparantie van zijn architectuur, zijn toon en de intimiteit die hij ons van tijd tot tijd doet geworden. Alsof je met de componist alleen bent en er verder niemand bij mag zijn.’

Op youtube een opnamen van Gaspard de La Nuit mét Daniël:

www.danielvanderhoeven.nl

c o n c e r t & a n t i p a s t i

Op 29 september van 17:00-19:00 vindt het concert met antipasti plaats.  Van 17:00-18:00 speelt Daniël van der Hoeven. Vanaf 18:00 start de antipasti. Kok van de antipasti is Yvonne van Vliet.

Prijs €  25,00 | inclusief buffet van antipasti en wijn

a a n m e l d e n

Aanmelden voor het concert kan via de mail (info@bosloftfresco.nl). Na aanmelding ontvang je een bevestiging van ontvangst.
 Ongeveer 3 weken voor het evenement ontvang je een verzoek tot betaling (inclusief routebeschrijving). Je betaling kun je overmaken op rekeningnummer NL18RABO 0115746048 t.n.v. Augusto BV, o.v.v. Bosloft Fresco, je naam, het aantal personen en de datum van het evenement. Graag ontvangen we je betaling uiterlijk een week voordat het evenement plaatsvindt. Bij annulering tot een week voor het evenement vindt restitutie plaats.

b o s l o f t  F r e s c o

info@bosloftfresco.nl

www.bosloftfresco.nl

b o s l o f t  f r e s c o  o o k  v o o r  v e r g a d e r e n | w o r k s h o p s |  d i n  e r e n  | h e i d a g e n  e t c.

We stellen ons bosloft ook beschikbaar voor vergaderingen, workshops, bijeenkomsten, heidagen etc. Inclusief of exclusief eten & drinken. Inclusief of exclusief begeleiding door Guus (zie www.guusleufkens.nl). In overleg is veel mogelijk.

Guus Leufkens & Yvonne Van Vliet

Heeseind 21a, 5392 PD Nuland (omgeving Rosmalen)

06-46446121

De locatie is niet te bereiken met openbaar vervoer.

a g e n d a  2 0 1 8 | 2 0 1

Voor meer informatie: zie www.bosloftfresco.nl/agenda

29 september 2018 17:00-19:00 uur Concert & antipasti: Ravel en Rachmaninov door Daniel van der Hoeven

17 juni 2018 11:00-13:00 uur zit- en loopmeditatie met lichte, vegetarische lunch.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

X