Bosloft Fresco | Musica Callada van Frederico Mompou
17177
ajde_events-template-default,single,single-ajde_events,postid-17177,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-6.1,wpb-js-composer js-comp-ver-4.3.5,vc_responsive

Maart, 2017

25mar17:0019:00Musica Callada van Frederico Mompoudoor Marcel Worms | aansluitend buffet van antipasti

Tijd

(Saturday) 17:00 - 19:00

Details

M u s i c a  C a l l a d a  F r e d e r i c o  M o m p o u

In 2002 was het 15 jaar geleden dat de Catalaanse componist Federico Mompou op de gezegende leeftijd van 94 jaar overleed.
Eigenlijk heeft de tijdloze muziek van Mompou geen kroonjaar nodig om gespeeld te worden. Het grootste deel van Mompou’s oeuvre bestaat uit pianomuziek en deze is volstrekt uniek. De werken zijn simpel en doorzichtig van structuur, hoorbaar intuïtief en niet volgens een systeem gecomponeerd en doortrokken van een Spaanse, strenge mystiek.
Het ‘magnum opus’ van Mompou is ongetwijfgeld de ‘Musica Callada’, gecomponeerd in 4 fasen, tussen 1959 en 1967. Deze zelden gespeelde cyclus bestaat uit 28 miniaturen met een volstrekt eigen karakter. In deze ‘muziek van de stilte’ zijn klank en stilte gelijkwaardige elementen, die elkaar volmaakt aanvullen. De muziek is overwegend meditatief, verstild en sober, maar tevens warm en intiem.
Mompou is een soort diamantslijper, die zijn hele leven aan de dezelfde diamant heeft geslepen om deze steeds fraaier te maken. Hij is te vergelijken met de schilder Giorgio Morandi, die ook zijn hele leven dezelfde objecten schilderde en de essentie daarvan steeds nauwkeuriger probeerde uit te beelden. Muzikaal bestaat er duidelijke verwantschap met componisten als Satie, Debussy en Janácek.
Het werk zou met haar duidelijke religieus-mystieke inslag ook als een Spaanse variant op de ’20 Regards’ van Messiaen beschouwd kunnen worden. Misschien is de voornaamste reden dat het stuk zo zelden te beluisteren is, het feit, dat het absoluut geen ‘klavierleeuwenmuziek’ is. Essentieel zijn daarentegen de rijkdom aan klankkleuren en nuances, de spanningsopbouw en de subtiele timing.

M a r c e l  W o r m s

Marcel Worms (1951) studeerde aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam bij Hans Dercksen. Tevens volgde hij lessen bij de Russische pianist Youri Egorov en bij Alicia de Larrocha. Na zijn eindexamen in l987 specialiseerde hij zich in kamermuziek bij Hans Broekman en in 20ste-eeuwse pianomuziek bij Alexandre Hrisanide.

Marcel Worms is aktief als kamermuziekspeler en als solist: in l990 bracht hij in een recital in de IJsbreker jeugdwerken van Schönberg in première en in l99l voerde hij het complete pianowerk van Janáček uit. Sinds het seizoen l992/l993 voert hij het programma Jazzinvloeden in de 20ste-eeuwse pianomuziek uit.

Sinds 1996 is Marcel Worms bezig met een Bluesprojekt: meer dan 200 Nederlandse en buitenlandse componisten (uit 55 landen op alle continenten) schreven een bijdrage voor dit programma. Dit programma voerde Marcel Worms uit in vrijwel alle Europese landen en verder in het Midden – en het Verre Oosten, de USA, Afrika en Zuid-Amerika. Het project is vastgelegd op 7 cd’s. Een bloemlezing uit het Nederlandse repertoire werd gepubliceerd in drie bundels bij Donemus en een selectie uit het internationale repertoire bij Peer Music in Hamburg.

Een programma met tango’s uit Latijns-Amerika en Europa werd uitgevoerd in o.a. China en Argentinië.

Vanaf 2002 houdt de pianist zich bezig met het pianowerk van Federico Mompou. In november 2007 organiseerde hij een driedaags Mompou Festival in Amsterdam. In november 2009 bracht hij als eerste een cd uit met ongepubliceerde pianomuziek van Mompou, die het jaar daarvoor in Barcelona was ontdekt.

Vanaf 1993 tot heden maakte Marcel Worms 18 solo cd’s. In 2012 combineerde hij op cd Bachs Goldbergvariaties met Metamorphosis van Philip Glass en het jaar daarna verscheen een cd met pianowerk van de Braziliaanse componist Francisco Mignone. In 2015 verschenen een cd met klassieke Caribische dansmuziek en een cd (met violiste Ursula Schoch) met het complete werk van Arvo Pärt voor piano solo en voor viool en piano.

Zijn cd Danzas Caribeñas presenteerde Marcel Worms op Aruba, Bonaire en Curaçao, in de Dominicaanse Republiek en in de Verenigde Staten.

Op zijn meest recente cd legde hij de complete cyclus ‘De Jaargetijden’ vast van de Letse componist Pēteris Vasks.

Marcel Worms stelde concertlezingen samen met de auteurs Jan Brokken, K.Schippers, A.L.Snijders en Marja Vuijsje. Tot zijn vaste kamermuziekpartners behoren sopraan Irene Maessen, fluitiste Eleonore Pameijer en violiste Ursula Schoch.

www.marcelworms.com

c o n c e r t & a n t i p a s t i
Enkele malen per jaar organiseert Bosloft Fresco een intiem concert voor maximaal 25 personen. Tijdens deze concerten treden professionele musici op. De optredens duren ongeveer drie kwartier en worden afgesloten met een glas wijn een een buffet van antipasti.

k o s t e n & a a n m e l d e n
Kosten van het concert  (inclusief buffet van antipasti en wijn): € 24,50 p.p.
Aanmelden kan via de mail (info@bosloftfresco.nl).
Na aanmelding ontvang je een bevestiging van ontvangst.
Je betaling kun je overmaken op rekeningnummer NL18RABO 0115746048 t.n.v. Augusto BV,
o.v.v. Bosloft Fresco, het aantal personen en de datum van het evenement.
Graag ontvangen we je betaling een week voordat het evenement plaatsvindt.

b o s l o f t  f r e s c o
info@bosloftfresco.nl
www.bosloftfresco.nl

Guus Leufkens & Yvonne Van Vliet
Heeseind 21a, 5392 PD Nuland (omgeving Rosmalen)
06-46446121
De locatie is niet te bereiken met openbaar vervoer.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

X