Bosloft Fresco | Canto Ostinato van Simeon ten Holt voor één piano
17165
ajde_events-template-default,single,single-ajde_events,postid-17165,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-6.1,wpb-js-composer js-comp-ver-4.3.5,vc_responsive

April, 2016

16apr17:0019:00Canto Ostinato van Simeon ten Holt voor één pianodoor Arielle Vernède | aansluitend buffet van antipasti

Tijd

(Saturday) 17:00 - 19:00

Details

arielle vernede

c a n t o  o s t i n a t o  s i m e o n  t e n  h o l t

Canto Ostinato ontstond tussen 1973 en 1976. In plaats van een compositie die van a tot z vastligt schreef Ten Holt een ‘vrije’ vorm. Canto Ostinato bestaat uit een aantal maten die de spelers naar eigen inzicht kunnen herhalen. Anders dan de meeste minimalisten, die vaak de nadruk leggen op het ritmische aspect, zoekt Ten Holt het veel meer in de richting van de melodie en de klank.

De concerten lijken haast een ritueel, waarbij het resultaat elke keer anders is. Dit komt niet alleen doordat de componist bewust de uitvoeringsmogelijkheden heeft vrijgelaten, maar ook omdat hij de invulling van het te spelen materiaal aan de uitvoerder overlaat. Eigenlijk gaat dit nog een stap verder; net als bij improvisatie worden de muzikale keuzes pas gemaakt op het moment van uitvoering. Het is dan ook meer een proces, en velen spreken ook over ‘ werk in uitvoering’.

Canto Ostinato is net als Bach: “het maakt niet uit op welk instrument je het speelt, het blijft te herkennen als muziek van Bach door het muzikale ‘DNA’ dat de componist achterlaat in elke compositie”. Hetzelfde geldt voor Canto Ostinato, of het nu wordt uitgevoerd op piano’s, orgel, harp, marimba’s of synthesizers; het klinkt altijd als Canto Ostinato; letterlijk een hardnekkig aanhoudend gezang, waar bij tijd en ruimte los van elkaar komen te staan.

a r i e l l e  v e r n è d e

“In deze interpretatie van Canto ligt het accent op een zeer feminiene “Ostinato”: ingetogen maar doortastend, gevoelig en speels, bijna confidentieel maar heel intens en ook teder. Soms voelt het alsof je met de pianiste naar een opkomende Canto in jezelf luistert; alsof je je aan de bron van het maken van die muziek bevindt. Arielle Vernède weet, zoals dat ook bij de natuur wordt ervaren, de talrijke aspecten van kleur, licht en beweging afwisselend in haar spel te vervoegen. Zo wordt elk moment van haar Canto Ostinato een creatie die de aandacht tot de laatste noten blijft boeien.”                                              Colette Noël, vrouw van Simeon ten Holt Bergen (NH)

Een optreden van de Nederlandse concertpianiste Arielle Vernède wordt door het publiek vaak ervaren als een verhaal met een duidelijke, inhoudelijke boodschap. Zij ontrafelt de muzikale vorm, de plaats en de periode waarmee een muziekstuk is omgeven. In haar programmering zoekt zij naar een weloverwogen combinatie van bekend en –vaak ten onrechte-minder bekend repertoire. Tijdens haar optreden vormen virtuositeit en een extreem kleurrijk klankpalet de bouwstenen voor een pianospel dat van begin tot eind blijft boeien. Arielle Vernède behoort tot de top van de Nederlandse pianisten.

Een kijkje achter de schermen:
• Pianostudie bij o.m. Geoffrey Madge aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag, Nederland.
• Pianostudie bij Claude Helffer in Parijs
• Winnares van de Zilveren Vriendenkrans, een prijs die jaarlijks door het Concertgebouw Amsterdam wordt uitgereikt.
• Prijswinnares o.m. van het Concours Robert Casadessus in Cleveland ( USA ).
• Optredens in binnen- en buitenland.

www.ariellevernede.nl

c o n c e r t & a n t i p a s t i
Enkele malen per jaar organiseert Bosloft Fresco een intiem concert voor maximaal 25 personen. Tijdens deze concerten treden professionele musici op. De optredens duren ongeveer drie kwartier en worden afgesloten met een glas wijn een een buffet van antipasti.

k o s t e n & a a n m e l d e n
Kosten van het concert op 16 april (inclusief buffet van antipasti en wijn): € 27,50 p.p.
Aanmelden kan via de mail (info@bosloftfresco.nl).
Na aanmelding ontvang je een bevestiging van ontvangst.
Je betaling kun je overmaken op rekeningnummer NL18RABO 0115746048 t.n.v. Augusto BV,
o.v.v. Bosloft Fresco, het aantal personen en de datum van het evenement.
Graag ontvangen we je betaling een week voordat het evenement plaatsvindt.

b o s l o f t f r e s c o
info@bosloftfresco.nl
www.bosloftfresco.nl

Guus Leufkens & Yvonne Van Vliet
Heeseind 21a, 5392 PD Nuland (omgeving Rosmalen)
06-46446121
De locatie is niet te bereiken met openbaar vervoer.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

X